Unieke procedure bij Calco


Jorike van Werven(24) was toen ze aan haar master begon vooral van plan om te gaan promoveren en onderzoeker te worden. ‘Uiteindelijk vond ik dat toch te theoretisch, en ben ik verder gaan kijken. Zo kwam ik bij Calco terecht.’

Jorike van Werven

Jorike van Werven - Tester ABNAMRO

  • Leeftijd 25 jaar
  • Studie Bachelor Nederlandse Taal en Cultuur en Researchmaster Linguistics: the study of the language faculty.
  • Werk Tester, ABN AMRO

In januari 2015 studeerde Jorike af en ging ze op zoek naar een baan. Maar dat verliep niet volgens verwachting. “Ik kwam alleen maar stages tegen en ben toen uiteindelijk een halfjaar stage gaan lopen bij een IT bedrijf als taalkundige. Daar heb ik van dichtbij gezien hoe het in de IT werkt. Ik voelde me toen een stuk zekerder dan tijdens mijn studie, ik was concreter bezig voor mijn gevoel. Ik had toen nog niet bedacht om een IT-traineeship te volgen, maar zag via Facebook een linkje van Calco voorbijkomen en toen heb ik contact gezocht.”

Unieke procedure

Calco probeert mensen te vinden die zich doorgaans op het snijvlak van business en IT bevinden. Mensen die ook zonder IT-achtergrond kunnen helpen en genoeg weten om als schakel te kunnen fungeren. Het gaat dus echt om het communicatieve aspect. De procedure bij Calco is volgens Jorike best uniek. “Ik had begin augustus een brief gestuurd en mocht de week erna direct op gesprek komen.
Op de assessmentdag moest ik allerlei testen doen, met nadruk op logisch redeneren (cijferreeksen e.d.). Na een sollicitatiegesprek dezelfde week krijg je direct te horen of je door bent. Je begint de week zonder verwachtingen en gaat naar huis met een contract op zak.”

Traineeship & opleiding

Bij Calco start er elke twee weken een nieuwe groep. Jorike: “Ik startte in een groep van twaalf mensen in september. Het traineeship duurt twee jaar, waarvan je eerst twee maanden een opleiding krijgt. Die twee maanden bestaan uit twee weken ‘lessen’ volgen waarin alle facetten van de IT voorbijkomen: van informatie analyse en programmeren tot softwaretesting en applicatiebeheer. Daar ga je dan in vogelvlucht doorheen.” De overige zes weken worden gewijd aan zelfstudie en het halen van certificaten. Jorike: “In die zes weken draait het om verdieping, er wordt ingeschat wat bij jou past. Je gaat bijvoorbeeld ook intern bij Calco projecten doen om zo te leren hoe het bij grote bedrijven gaat.”

Aan de slag

Na de opleidingsfase is Jorike aan de slag gegaan bij ABN AMRO. “In de twee maanden opleiding wordt er door Calco continu gekeken naar mogelijke opdrachten waar jij het beste op past op basis van interesse en kwaliteit. Is er een match? Dan wordt je voorgelegd bij een bedrijf.
Zo ben ik bij ABN AMRO terechtgekomen. Dat was best spannend: nieuwe mensen, een nieuw bedrijf. Gelukkig krijg ik begeleiding vanuit Calco. Zo is er veel aandacht voor mijn persoonlijk ontwikkelingsplan en het bepalen van wat ik nodig heb om in de komende jaren mijn ambities en doelstellingen te bereiken.